ترکیب بندی در عکاسی

 

آیا تا به حال به واژه ی ترکیب بندی در عکاسی فکر کرده اید؟ که مفهوم، عوامل تاثیرگذار، هدف و انواع آن چیست؟

همچنین درستی و نادرستی این موضوع چه پیامدی خواهد داشت؟

در این مقاله قصد داریم به بررسی تمام نکات بالا با یکدیگر بپردازیم.

مفهوم : به ارتباط بین المان ها و سوژه های داخل تصویر، نحوه ی قرارگیری، زوایای اجزا نسبت به هم ، تضادها و هارمونی های مختلف که در نهایت منجر به ایجاد یک کادر جذاب از نظر بصری می شود ترکیب بندی می گویند.

 از عوامل مهم در ترکیب بندی میتوان به نکات زیر اشاره کرد :

 

فاصله کانونی :

همیشه باتوجه به ژانر عکاسی خود لنز مورد نظر را انتخاب کنید تا نتیجه ی خوبی در انتها داشته باشید. مثلا لنز واید در پرسپکتیو اغراق می کند ولی لنز تله آن را محدود می کند.

 

دیافراگم :

با انتخاب دیافراگم باز پس زمینه تار می شود و توجه بیننده به سوژه جلب می شود. همچنین با دیافراگم بسته اجزای بیشتری در فکوس قرار می گیرد.البته این امر همیشه صادق نیست و برعکس هم ممکن است اتفاق بیوفتد.همه ی این موارد بستگی به آزمون و خطای عکاس دارد.

 

زاویه دید :

خود را محدود به یک زاویه نکنید. الزاما همه ی عکس ها نباید بصورت مستقیم گرفته شود. مکان خود را تغییر دهید و تمام زوایا را بسنجید. ارتفاع را کم و زیاد کنید تا قاب مورد نظر را پیدا کنید.

 

هدف :

ترکیب بندی نشان دادن سوژه به بهترین نحو ممکن برای کمک به بیان ایده است تا از نظر زیبایی شناسی احساس خوشایندی را به بیننده القا کند.

انواع ترکیب بندی :

قانون یک سوم :

کادر به نه قسمت مساوی با سه خط عرضی و سه خط طولی تقسیم می شود.همچنین این قابلیت در برخی دوربین ها بصورت گرید وجود دارد. یعنی المان های مهم و برجسته ی کادر در بین طول یک یا چند خط جا به جایی که همدیگر را قطع می کنند قرارگیرند، زیرا عکس الزاما نباید همیشه در مرکز کادر قرار بگیرد.

ترکیب بندی در عکاسی

متقارن :

علاوه بر اینکه میتوان سوژه ها را در کنار کادر قرار داد، در مرکز کادر هم میتوانند وجود داشته باشند و این تقارن موجب ترکیب فوق العاده و دید بصری خوبی شود که اکثرا در عکاسی معماری استفاده می شود.

ترکیب بندی در عکاسی

کادر در کادر :

گاهی برای نشان دادن عمق تصویر یک کادر را داخل کادر دیگری قرار میدهند. مثلا از یک طاق می توانید پنجره رو به رویی را فکوس کرده و عکاسی کنید که اغلب در طبیعت استفاده می شود.

ترکیب بندی در عکاسی

خطوط هدایت گر :

بعضی از خطوط، مسیرها، دیوارها و الگوها میتواند چشم بیننده را به سمت سوژه اصلی هدایت کند.البته همه ی این خطوط نباید بصورت صاف و مستقیم باشد، چون خطوط منحنی هم میتواند قاب زیبایی را ایجاد کند.

ترکیب بندی در عکاسی

الگوها :

استفاده از الگوها میتواند تاثیر خوبی روی قاب ها بگذارد و یکپارچگی در عکس ایجاد کند.این الگو میتواند شامل کاشی، کفپوش، تزیینات دیوارها و خیلی از ساخته های دست بشر باشد. فقط باید با تیزبینی این الگوهارا در کادر عکس خود پیدا کرده و از آن استفاده کنید.

ترکیب بندی در عکاسی

خطوط قطری و ایجاد مثلث ها :

گاهی می توان با استفاده از خطوط اریب و مورب مثلث هایی ایجاد کرد که به صورت آشکار یا غیر آشکار در تصویر پدید می آیند.

ترکیب بندی در عکاسی

قانون فردها :

اینکه تعداد عناصر داخل عکس زوج یا فرد باشد بستگی به سلیقه ی شخصی عکاس و موقعیت سوژه و ژانر عکس دارد. اما گاهی بهتر است تعداد المان های تصویر فرد باشد تا هم آسان تر به چشم آید هم طبیعی تر باشد.

ترکیب بندی در عکاسی

پر کردن کادر :

برای بعضی سوژه ها نیاز است کل کادر پر شود و هیچ فضای خالی ای در کادر نباشد تا توجه بیننده روی سوژه ی اصلی متمرکز شود.

ترکیب بندی در عکاسی

باقی گذاشتن فضای منفی :

برعکس مورد  بالا دقیقا همین تکنیک است. برای گرفتن عکس مینیمال و القای حس سادگی به این فضای منفی زیاد دورعکس ها نیاز دارید.

ترکیب بندی در عکاسی

چیدمان مناسب عناصر درون کادر باید طوری باشد که بتواند توجه و چشم مخاطب را به سمت سوژه اصلی در عکس هدایت کند و ترکیب بندی نامناسب چیزی نیست که با فتوشاپ بتوان آن را اصلاح کرد( به غیر از کراپ کردن کادر، که تا حدی می توان برخی ایرادات نه همه ی آنها را رفع کرد )

پس برای داشتن ترکیب بندی منحصر به فرد و جذاب سعی کنید از تمام نکات بالا استفاده کنید و آزمون و خطا را فراموش نکنید.

 

در انتها مطالعه ی مطلب ترکیب بندی مرکزی و متقارن را به شما پیشنهاد می کنیم.

نویسنده : یاسمن طهوری – کارشناس عکاسی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *