در بخش قبلی دلایل انتخاب یک پروژه عکاسی را باهم خواندیم و در این قسمت میخواهیم برخی عوامل که یک پروژه ی عکاسی را برجسته تر می کند را باهم بررسی کنیم. انتخاب موضوع در پروژه عکاسی بسیار مهم است چرا که شما را از دیگران متمایز می سازد اما باید به این هم توجه داشته باشید که اختلاف نظر امری طبیعی است. ممکن است موضوعی از نظر شما جذاب ولی برای سایرین امری روزانه باشد.
بطور مثال عکاسی از سیاه پوستان آفریقایی و زندگی آنها موضوعی بسیار جذاب برای سفید پوستان است اما اگر همان عکس ها را به یک روستایی آفریقایی نشان دهید برایش کسل کننده باشد.
اریک کیم در یکی از مقالات خود عوامل برجسته تر کردن پروژه های عکاسی را بیان کرده که در ذیل به برخی از آنها اشاره میکنیم :
1 – نوآوری :
ما بعنوان انسان به دنبال نوآوری هستیم و از یکنواختی بیزاریم.حتی اگر به تمام موضوعات عکاسی قبلا پرداخته شده باشد، شما باز هم می توانید آن را اجرا کنید و از خلاقیت خود استفاده کنید و مثل گذشته اجرا نکنید.روش ترکیب و خلق اثر جدید را یاد بگیرید و ایده ی قدیمی را به ایده ی جدید تبدیل کنید.
مردم رومانی یا کولی ها همیشه سوژه جذابی برای عکاسی بوده اند اما اولین کسی که با آنها مانند سایر سوژه های انسانی رفتار کرد جوزف کودلکا عکاس خیابانی اهل جمهوری چک بود که به این مردم نزدیک شد و بعد از سالها دوستی و اعتماد با آنها توانست کتاب کولی ها را منتشر و عکس های جذابش را به مردم جهان نشان دهد.
2 – احساس :
به یادماندنی ترین و بزرگترین پروژه های عکاسی همان هایی هستند که در آن شما بر احساسات تاکید کنید و قلب و روحتان با سوژه پیوند داده شود و باید بتوانید احساسات قوی در تصاویر ایجاد کنید که بیننده آن را درک کند. سعی کنید با سوژه و عوامل خود ارتباط برقرار کنید و به ان نزدیک شوید و مثل یه ناظر بی عاطفه نباشید و فراموش نکنید عکاسی خیابانی نیازمند صبر و حوصله است تا مستندات انسانی را به تصویر بکشد.
جیکوب او سوبل عکاس اهل دانمارک در مجموعه ی ( من، توکیو ) بقدری به سوژه ها نزدیک شده که شما به وضوح گم شدن و گیجی و تنهایی را از نظر احساسی و فیزیکی درک می کنید.
3 – ویرایش و ایجاد توالی :
هنگامی که روی پروژه ی عکاسی خود کار میکنید باید با ابزار کار خود هماهنگ شوید یعنی یا بصورت سیاه و سفید یا بصورت رنگی. البته این نکته بسیار بحث برانگیز است چون بسیاری از پروژه ها وجود دارد که در آن واسطه ها ترکیب می شود اما شما روش توالی را در پیش بگیرید و فراز و فرود را یاد بگیرید.
شما میتوانید برای اینکار چند فیلم و موسیقی مطرح را دنبال کنید، شروع و پایان و عوامل آن را بررسی کنید و بدانید که سکانس های داستان هر عکس را باید چگونه بچینید تا برای بیننده جذابیت داشته باشد و یک سیر یکنواخت را نداشته باشد.
عکس های جیسون اسکانازی عکاس امریکایی در اولین کتاب خود به اسم سرزمین عجایب را چاپ کرد باهم می بینیم که ده سال زمان برده است.
4 – زمان:
بزرگترین پروژه های عکاسی سال ها زمان زیادی صرف ثبتشان شده است. هرچه بیشتر زمان صرف شناخت محیط پروژه و عوامل انسانی کنید، نتیجه ی بهتری نیز می گیرید.شما باید فرصت این را داشته باشید تا تصاویر بیشتری را جمع کنید. در نتیجه عکس های بهتری انتخاب می کنید و آن را به بهترین نحو ویرایش می کنید.
نباید در کار خود حیرت کنید و احساس سرگردانی داشته باشید. وقت کافی را اختصاص دهید تا یک کار خوب و ماندگار از شما به جا بماند.
تصویر زیر از روبرت فرانک امریکایی است که طی سالیان متمادی گرفته شده است.