دیافراگم چیست و چه کاربردی دارد؟

یکی از اجزای دوربین عکاسی دریچه دیافراگم است. نام دریچه‌ای در لنز دوربین عکاسی است  که راهی برای ورود نور از لنز به سنسور دوربین است. دیافراگم ساختاری شبیه به چشم انسان دارد و مانند آن عمل می‌کند. نور محیط روی مردمک چشم انسان تاثیر دارد و باعث تنگ و گشاد شدن آن می‌شود. همین اتفاق دقیقا برای دریچه دیافراگم در دوربین عکاسی می‌افتد و با تغییر میزان نور باز و بسته می‌شود.

اگر در منابع اصلی به دنبال یادگیری اعداد و بخش‌های دوربین باشید می‌بینید که عبارتی چون Aperture به معنی گشودگی وجود دارد که با دیافراگم تفاوت‌هایی دارد اما در ترجمه فارسی تفاوتی برای آن‌ها در نظر گرفته نشده است. ما در این مقاله نیز برای اینکه دچار سردرگمی نشوید این مفهوم را با همان عبارت دیافراگم برایتان توضیح می‌دهیم. کوچک و بزرگ کردن دریچه دیافراگم توسط تنظیمات دوربین انجام می‌شود و شما می‌توانید باتوجه به نور محیط و سایز تنظیمات عدد آن را تغییر دهید.

 

کاردبر دیافراگم در عکاسی

 

دیافراگم در عکاسی دو کاربرد اساسی دارد که در مورد آن‌ها صحبت خواهیم کرد. یکی از آن‌ها نوردهی و بعدی ایجاد عمق میدان در عکاسی است. همچنین دیافراگم به عکاس این امکان را می‌دهد تا روی فوکوس و تاری تصویر تسلط داشته باشد و آن را کنترل کند.

تاثیر دیافراگم بر نوردهی

نوردهی

 

شما برای ثبت یک عکس خوب نیاز دارید که نور خوبی را برای محیط مهیا کنید یکی از ساده‌ترین راه‌های کنترل نور تغییر F است. عدد دیافراگم راهی برای باز و بسته کردن دریچه باتوجه به نور محیط است.

بازه‌ی عددی F باتوجه به لنزی که دارید متفاوت است. چیزی که ممکن است شما را کمی سردرگم کند نسبت باز و بسته بودن دریچه دیافراگم با کوچک و بزرگی عدد آن است.

اما اصلا نگران نباشید، چرا که با چند بار عکاسی در شرایط نوری متفاوت و دیافراگم‌های متفاوت این موضوع کاملا براتون مفهوم می‌شود. هرچه F کوچک‌تر باشد یعنی دریچه بازتر است و نور بیشتری از سنسور دوربین عبور می‌کند. هر چه عدد F بزرگتر باشد دریچه دیافراگم بسته‌تر بوده و نور کمتری از آن عبور می‌کند.

 

تاثیر دیافراگم بر عمق میدان

عمق میدان

 

تغییر عمق میدان در عکاسی نیز با تغییر عدد F و باز و بسته کردن دریچه دیافراگم قابل کنترل است. در خارج از نقطه فوکوس عکس بخشی از تصویر شارپ و سایر قسمت فولو است. هرچه فولویی امتداد نقطه فوکوس بیشتر باشد، عمق میدان عکس بیشتر است. کم و زیاد بودن عمق میدان تصویر به F بستگی دارد و تغییر آن در ایجاد عمق میدان موثر است. بازه عددی F راهی برای کم و زیاد کردن عمق میدان عکس است.

هرچه F کوچکتر باشد عمق میدان عکس بیشتر است به این معنا که نقاط خارج از فوکوس عکس فولو و تار است و توجه بیننده را به بخش‌های فوکوس شده عکس می‌برد. هرچه F بزرگ‌تر می‌رود عمق میدان کمتر شده و شارپ بودن کل عکس بیشتر می‌شود.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *